ERZIROM – Erzirom’un Xinus ilçesinde halk buluşmasına katılan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, sürecin toplumsallaşması için meclisin önemli bir noktada olduğunu dile getirerek, bütün siyasi partilerin sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkaların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Xinus (Hınıs) İlçe Örgütü, Erzirom’un Xinus ilçesine bağlı Kosan köyünde halk toplantısı gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen halk toplantısına DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da katıldı. Toplantıya kadınlar ve gençler yoğun ilgi gösterdi.
Toplantıda ilk olarak konuşan DBP Erzirom İl Eşbaşkanı Ramazan Karakaş, Temmuz ayındaki katliamlara ve direnişlere dikkat çekti. Türkiye’nin her tarafında halk toplantısı yapıldığını söyleyen Karakaş, Abdullah Öcalan’ın çağrısına değinerek, “Bu çağrı barış ve özgürlük içindi. Abdullah Öcalan: ‘Halkların özgür olmadığı hiçbir yerde ben de özgür olamam’ dedi. Biz de buradan bir kez daha söylüyoruz; Sayın Öcalan halkımızın önderidir ve özgür olmalıdır” dedi.
‘PKK İNKARA KARŞI ÇIKTI’
Ardından konuşan Tatos Belediye Eşbaşkanı Abdurrahman Sever ise tarihi günlerden geçildiğini belirterek, sürece dair toplantılar ile halkın önerilerini ve fikirlerinin alındığını ifade etti. Cumhuriyetin kuruluşundaki tekçi, inkarcı politikalara da değinen Sever, bu inkarın hala devam ettiğini söyledi. Kürtlerin üzerindeki asimilasyona dikkati çeken Sever, “Kurulan hareket asimilasyona, inkara dur demek için kuruldu. Türkiye’nin dört bir yanında çetin savaşlar var. Bu sebepten devlet, Kürt hareketi, özgürlük hareketi ile masaya oturdu. Kürt halkı varlığını kabul ettirdi. Amacımız demokratik siyasette mücadele yürütmek. Biz de bu süreci halka anlatıp, toplumsallaştırıyoruz. Eğer demokratik siyaset zemini olursa kendi kendimizi yönetme şansımız olur. Artık savaşın değil demokratik siyasette mücadelenin zamanıdır” diye konuştu.
‘KÜRT HALKININ TALEPLERİ YENİ DEĞİL’
Ardından halkın sorularını yanıtlayan Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt Özgürlük Hareketinin taleplerinin yeni olmadığını söyleyerek, barış meselesinin yeni konuşulmadığını belirtti. Ortadoğu’nun siyasi konjonktürlerini anımsatan Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Konuştuğumuz şey sadece Ortadoğu ve dünyanın siyaseti değil. Birçok şeyi bir arada konuşuyoruz. Dolayısıyla siyaset için bir arayış var. Yüzyıldır Kürtler inkar edildi ve Kürt halkı bu tekçiliğe, inkara karşı mücadele etti. Ulus devlet gerçeği halklar için bir kurtuluş değil. Kürtlerin varlığı kabul edilmeden bir çözüm gelişmez” dedi.
‘MECLİS ÖNEMLİ BİR NOKTADA’
Sürecin toplumsallaşması için Meclis'in önemli bir noktada olduğunu dile getiren Çiğdem Kılıçgün Uçar, bütün siyasi partilerin sürece dahil olması gerektiğini vurguladı. Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt meselesinin hiçbir iktidar için heba edilecek bir sorun olmadığını sözlerine ekleyerek, STK'ler, sendikalar ve siyasi partiler olmadan sürecin yürümesinin zorlu olacağını kaydetti. Çiğdem Kılıçgün Uçar, son olarak mücadele ve müzakerenin bir arada yürütülmesi gerektiğini aktardı.